HTML

London

Londonról minden mi fontos és érdekes.

Etarget hírdetés

partnerek

pagerank www Google Pagerank mérés, keresooptimalizálás linkcsere

Friss topikok

Címkék

Indafotó képek

Indavideó

Szerzők

Művészet és kultúra

2012.03.27. 11:03 monosadolf

Londonban több irodalmi mű is játszódik. A két író, akinek a neve leginkább összekapcsolódik a városéval, a naplóíró Samuel Pepys, aki többek között arról híres, hogy szemtanúként számolt be a nagy londoni tűzvészről, és Charles Dickens, akinek leírásai a ködös, hólepte városról, melyben utcaseprők és zsebesek élnek, nagyban befolyásolta az emberekben a korai viktoriánus Londonról élő képet. James Boswell Samuel Johnson élete című műve a leghíresebb angol nyelven írt életrajz. Nagy része Londonban játszódik, és megjelenik benne Samuel Johnson híres aforizmája: „Aki belefáradt Londonba, az belefáradt az életbe.” (A teljes idevágó idézet angolul: „Why, Sir, you find no man, at all intellectual, who is willing to leave London. No, Sir, when a man is tired of London, he is tired of life; for there is in London all that life can afford.”) További művek, melyek Londonban játszódnak: Daniel Defoe: A londoni pestis és Moll Flanders; Agatha Christie és P. G. Wodehouse több regénye és novellája; Joseph Conrad: A titkosügynök; Arthur Conan Doyle Sherlock Holmes-sorozata; T. S. Eliot: A puszta ország; George Orwell: Csavargóként Párizsban és Londonban; Nick Hornby: Fociláz és Zadie Smith: Fehér fogak Aaron Pauker – 28 nappal később/28 héttel később. Említésre érdemes még Edward Rutherfurd London című regénye, ami regény formában dolgoz fel kétezer évet London történetéből.

orwell.jpg

 

A londoni King’s Cross pályaudvarról indul a Harry Potter-regényekből ismert Roxfort Expressz, mégpedig a nevezetes 9 és háromnegyedik vágányról. Neil Gaiman: Sosehol c. regényének nagy rész a „London alatti” Londont írja le. London rengeteg filmben megjelent, például a Sztárom a párom-ban, gengszterfilmekben és Richard Curtis romantikus komédiáiban, valamint számos Dickens-adaptációban és a Sherlock Holmes-regények filmváltozataiban. Tipikus londoni film még A Ravasz, az Agy és a Két Füstölgő Puskacső, a Bridget Jones naplója’, A Nő kétszer, valamint természetesen az összes James Bond filmben szerepelnek londoni jelenetek. Legendás még a Csengetett M’lord című négy évados komédia sorozat, ami a húszas évek Londoni elit társadalmát figurázza ki remek karikatúrát alkotva a korabeli nemesi réteg életéről. A horrorfilmek műfajában talán a legismertebb filmek a 28 nappal később és annak folytatása, a 28 héttel később. Mindkettő London közismert épületei között játszódik. Alfred Hitchcock öregkorában még egyszer visszatért korai sikereinek színhelyére, 1972-ben Londonban forgatta le a Téboly (Frenzy) című, utolsó előtti filmjét. Újabban Woody Allent is vonzza a város: egyik legjobb filmje, a Matchpoint (2005) tipikus londoni karriertörténet. Az Imdb filmes adatbázisa jelenleg 3549 címet listáz, mint londoni helyszínen játszódó vagy Londonban forgatott filmet, bár ezek nagy része tv-program.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://londoncity.blog.hu/api/trackback/id/tr974491181

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása